Nedaće sa rodno osetljivim jezikom i muke koje nas čekaju od maja

SMEDEREVO, 13. mart 2024 – U okviru obeležavanja manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika“ ove srede će u smederevskoj gimnaziji biti održano predavanje prof. dr Aleksandra Milanovića pod nazivom „Nedaće sa rodno osetljivim jezikom i muke koje nas čekaju od maja ove godine“. Naime, usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti donelo je i veliki presedan u srpskoj jezičkoj politici od nastanka srpskoga standardnog jezika u 19. veku do danas: po prvi put je normiranje jezika „preskočilo“ jezičku praksu i oslonilo se na politički diktat i Zakon koji uvodi verbalni delikt, kao i drakonske kazne za nepoštovanje jezičkih odredbi.

Proces usvajanja Zakona i svih jezičkih regulativa u njemu izvršen je bez učešća bilo koje od relevantnih srbističkih institucija: Odbora za standardizaciju srpskog jezika, katedara za srpski jezik, Matice srpske, Društva za srpski jezik i književnost Srbije itd.

Na predavanju će biti ukazano na sve opasnosti koje jezičke odredbe iz Zakona nose kako za nastavnu praksu tako i za bilo koji oblik javne komunikacije u Republici Srbiji. Poseban akcenat biće na interakciji sa publikom, odnosno na otvaranju diskusije u vezi sa dobrim i lošim stranama „rodno osetljivog jezika“.

Organizatori predavanja, koje će biti održano u sredu, 13. marta u 19 sati, u Svečanoj sali Gimnazije Smederevo su Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Gimnazija Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!